Komedogenność olejów – Jak dobrać olej do rodzaju skóry

Jak dobrać olej do rodzaju skóry

Pewien aktor opowiadał onegdaj o swojej pierwszej (a kto wie, czy nie jedynej) wizycie w SPA. Dość miło wspominał uczucie relaksu, gdy nakładano mu na twarz oleje. Niestety reakcja skóry nie należała do najlepszych – następnego dnia ujrzał swoją twarz w okropnym stanie. Od razu nasuwa się pytanie: co poszło nie tak? Przecież oleje to naturalne kosmetyki i samo zdrowie dla cery: nawilżają ją, rozciągają, chronią przed wysuszaniem, przyspieszają regenerację komórek, a niektóre likwidują wolne rodniki, działają antyseptycznie i ułatwiają gojenie.

Odpowiedź niesie jedno słowo – komedogenność (od comedo – zaskórnik), czyli właściwość substancji wywołująca zatykanie porów skóry, co wiąże się z powstawaniem wyprysków i zaskórników. Oczywiście różne rodzaje cery wykazują rozmaitą tendencję do zapychania porów. Co więcej – nawet skóra pokrywająca różne partie ciała inaczej reaguje na komedogenne składniki kosmetyków.

Jak czytać informacje o komedogenności produktu?

komedogenność olejówSkala komedogenności. Bywa, że poziom komedogenności substancji sprawdza się podczas testów na zwierzętach (dawniej testowano jak reagują uszy królików), choć w przypadku kosmetyków i ich składników – również na ludzkiej skórze. Wytyczono 6-stopniową skalę, gdzie 0 oznacza produkt niekomedogenny, zatem niezatykający porów, a 5 – wysoce komedogenny, zatem mogący przyczynić się do powstania reakcji skórnych pokroju zaskórników i wyprysków.

Wysoce komedogenne składniki kosmetyków

Pewne substancje znane ze składów produktów kosmetycznych mogą zatykać pory ze względu na dużą komedogenność. Wysoce komedogenne (od 4 do 5 w skali) są między innymi: chlorek potasu (Potassium Chloride), glikol propylenowy (Propylene Glycol Monostearate), ksylen (xylene), kwas alginowy (Algin), kwas laurynowy (Lauric Acid), lanolina i jej pochodne (Acetylated Kanolin, Acetylated Lanolin Alcohol), palmitynian 2-etyloheksylu (Ethylhexyl Palmitate), parafina i jej pochodne (Paraffinum Liquidum, Paraffin, Mineral Oil, Petrolatum), SLS (Sodium Lauryl Sulfate).

Nie warto jednak popadać w jakąś paranoję. Bowiem nierzadko stężenie niższe niż 5% objętości kosmetyku nie wywoła jakichś widocznych negatywnych skutków. Co innego jeśli stosujemy je w postaci nierozcieńczonej, jak np. oleje.

Jak dobrać olej do rodzaju skóry?

Osoby cechujące się cerą suchą i normalną, czyli taką, która nie wykazuje tendencji do wyprysków, mogą zaryzykować oleje nawet z wysokim stopniem komedogenności w postaci nierozcieńczonej. Jednak właściciele cery mieszanej, tłustej oraz skłonnej do wyprysków powinni zastanowić się nad kuracją 100-procentowym olejem o dużej komedogenności. Strategie są różne:
ryzyk-fizyk” – nabyć próbkę, zastosować, zanotować datę użycia i poczekać na ewentualną zmianę. Czasem efekt pojawia się dopiero po kilku a nawet kilkunastu dniach,
nie ten, to inny” – czasem lepiej nie ryzykować, a po prostu nabyć inny produkt o podobnym działaniu (wiele jest bowiem interesujących olejów),
pół na pół” – nabyć próbkę i użyć oleju w postaci rozcieńczonej, np. w domowej maseczce lub własnym kremie.

Na koniec mała orientacyjna ściągawka, którą powinny wziąć pod uwagę osoby pragnące zaopatrzyć się w jakiś skuteczny olej:

Komedogenność olejów – Tabela wskażników

Olej Nazwa (łacińska lub angielska)
Wskaźnik komedo-genności Opis
Masło shea ,
(Masło karité)
Shea Butter, Karité Butter 0-2 Jest niesamowitym olejem do wykorzystania podczas zimnych, suchych miesięcy zimowych. Po nałożeniu na skórę pozostawia tłustą warstwę, więc wystarczy go odrobina. Tworzy warstwę ochronną na skórze, która zmniejsza stan zapalny i wygładza szorstką skórę. Jest szczególnie dobry na łokcie, kolana i pięty.
Olej arganowy Argan Oil, Oleum Arganiae 0 Olej o wysokich właściwościach regenerujących, nie zatykający porów. Reguluje produkcję sebum, pomagając zapobiegać powstawaniu wyprysków. Posiada zdolność do leczenia trądziku i blizn potrądzikowych. Odpowiedni dla większości rodzajów skóry.
Olej chaulmoogra Chaulmoogra Oleum,
Hydnocarpus Wightiana Oil,
Oleum Gynocardiae
0 Niekomedogenny. Co więcej – świetnie nadaje się do walki z powstaniem zaskórników.
Olej inca inchi,
(Olej sacha inchi)
Inca Inchi Oil, Sacha Inchi Oil, Plukenetia Volubilis Seed Oil 0-1 Bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu jest regenerującym i odmładzającym olejem dla problematycznej, tłustej skóry. Zmniejsza zaczerwienienia, podrażnienia i stany zapalne, wzmacniając i nawilżając skórę. Jest również doskonały na trądzik.
Olej jojoba Jojoba Oil Oleum Simmondsiae Californicae 2 Jest to jeden z lżejszych olejów. Daje lekkie uczucie nawilżenia i dobrze wchłania się w skórę. Zbliżony budową do naturalnych wosków obecnych w skórze, dlatego większość jej typów dobrze go toleruje. Polecany do skóry tłustej, pomaga zrównoważyć produkcję nadmiaru sebum.
Olej kokosowy Coconut Oil, Oleum Cocos 4 Ze względu na niesamowite właściwości, jeden z bardziej popularnych i cenionych olei w kosmetyce. Wygładza skórę i dobrze się wchłania. Jest jednak dość ciężki i większość osób nie toleruje go dobrze na twarzy, więc jeśli masz cerę skłonną do trądziku , może lepiej go zastąpić innym olejem. W przypadku suchej skóry, może być wykorzystywany jako preparat do demakijażu oczu i twarzy. Wcharakterze balsamu do ciała lub na włosy jest sprawdzi się rewelacyjnie..
Olej makadamia Macadamia Oil, Macadamiae Oleum 2-3 Olejek z orzechów makadamia łatwo wchłania się w skórę i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jego właściwości nawilżające utrzymują skórę miękką i odżywioną, szczególnie gdy dodawane są inne składniki aktywne. Wynika to z faktu, że olej z orzechów macadamia, podobnie jak olej emu, działa jak nośnik, który przenosi składniki, takie jak olejki eteryczne, głęboko w warstwę skóry. Olej ten najlepiej nadaje się do pielęgnacji skóry suchej.
Olej migdałowy Almond Oil, Amigdalina Oleum, Oleum Amygdalae 2 Olej ze słodkich migdałów to doskonały olej do stosowania na suchą skórę ze skłonnością do trądziku ze względu na jej właściwości zmiękczające. Świetnie nadaje się do regeneracji komórek skóry, ponieważ penetruje uszkodzone komórki i zmiękcza je, umożliwiając lepsze nawodnienie.
Olej rycynowy Castor Oil, Oleum Ricini 1 Niezbędny dla wielu osób, które używają OCM. Ma silne właściwości dotleniające i oczyszczające. Sprzyja odbudowie komórek i jest stosowany do leczenia trądziku. Ze względu na zawartość kwasu rycynolowego, jest bardzo suchym olejem i dobrze go rozcieńczyć przed użyciem go na skórze. Nadaje się do skóry tłustej i mieszanej.
Olej słonecznikowy Sunflower Oil, Oleum Helianthi 0-1 Większość rodzajów skóry dobrze reaguje na olej słonecznikowy, ponieważ pomaga utrzymać równowagę i nawilżenie skóry podczas walki z bakteriami powodującymi trądzik. Świetnie radzi sobie również z oznakami starzenia.
Olej tamanu Tamanu Oil, Oleum Calophyllum Inophyllum 2 Najlepszy olej do leczenia blizn potrądzikowych i ich rozjaśniania. Zawiera naturalne flawonoidy o działaniu gojącym, przeciwzapalnym. Ma gęstą konsystencję i dlatego dobrze go stosować jako zabieg punktowy w obszarach problemowych niż na całej twarzy.
Olej z awokado Avocado Oil, Avocado Oleum 2-3 Ponieważ jest to cięższy olej, najlepiej nadaje się do stosowania w nocy. Olej może zatykać pory, jednak jeśli twoja skóra go toleruje, to możesz być pewna, że przyniesie niesamowite rezultaty w odnowie i nawilżeniu skóry. Polecany jest do skóry suchej, zniszczonej i łuszczącej się.
Olej z czarnuszki Nigella Sativa Seed Oil, Oleum Nigelle 1-2 Jest wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu jest doskonałym olejem do pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Olej jest stosunkowo dobrze tolerowany przez większość rodzajów skóry. Jest szczególnie dobry dla osób z wypryskami i łuszczycą. Łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie. Naturalnie zmiękcza, wzmacnia i ujędrnia skórę. Świetnie nadaje się również do usuwania blizn potrądzikowych.
Olej z kiełków pszenicy Wheat Germ Oil 5 Niezwykle wysoka komedogenność. Nie poleca się stosowania 100-procentowego stężenia. Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy E ma jedne z najlepszych właściwości zmniejszających i uzdrawiających blizny.
Olej z maruli Marula Oil, Sclerocarya Birrea Oil 3 Olejek Marula jest lekkim teksturowanym olejem, który szybko wchłania, odżywia i koi dla wszystkich rodzajów skóry, w tym wrażliwej. Zawiera potężne przeciwutleniacze, które zwalczają agresory środowiskowe, odwracają uszkodzenia słoneczne i zmniejszają oznaki starzenia. Nawilża i chroni skórę oraz pobudza komórkową żywotność.
Olej z marakui,
(Olej z passiflory)
Maracuja Oil, Passion Fruit Oil 1-2 Jest to olej o niskiej komedogenności, polecany do stosowania w wysuszonych miejscach ze skłonnością do swędzenia skóry lub stanów zapalnych, trądziku. Jeśli lubisz olej arganowy, ale potrzebujesz bardziej emolientowego oleju, spróbuj tego! Odpowiedni dla cery tłustej.
Olej z nasion malin Red Raspberry Seed Oil, Oleum Rubus Idaeus 0-1 Olej z pestek malin posiada nie tylko bardzo niską komedogenność, ale także pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Słońce jest główną przyczyną przyspieszonego starzenia, co czyni ten olej doskonałym dla tych, którzy spędzają czas na świeżym powietrzu. Dobrze się wchłania, ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy i nawilża skórę. Odpowiedni dla osób z suchą lub mieszaną trądzikową skórą.
Olej z pestek opuncji figowej Opuntia Ficus-Indica Oil 0 Niekomedogenny. Szczególnie polecany do delikatnych okolic oczu, wokół ust, szyi i dłoni, czyli tam, gdzie objawy starzenia pojawiają się najwcześniej.
Olej z pestek śliwek Plum Kernel Oil 1-2 Olejek z pestek śliwek to dobrze zbilansowany olej, który silnie nawilża, szybko się wchłania i jest lekki i dobrze tolerowany przez większość rodzajów skóry. Jest to szczególnie dobre dla poprawy elastyczności skóry i redukcji drobnych linii i zmarszczek.
Olej z zielonej kawy Coffea Arabica Seed Oil 0 Niekomedogenny. Pomaga zwalczać nawracające zaskórniki.
Olej z nasion konopii Hemp Seed Oil 0 Olej z nasion konopi ma niezwykłe właściwości zmiękczające i nawilżające skórę, które są idealne dla osób o wrażliwej tłustej skórze. Zmniejsza również zaczerwienienia i stany zapalne związane z wypryskami trądziku i jest świetnym lekiem na wyprysk, łuszczycę i suchą, swędzącą skórę. Dobrze tolerowany przez wszystkie typy skóry.

, , , ,

Menu