Olej musztardowy czy olej gorczycowy ?

Popularna nazwa oleju gorczycowego to olej musztardowy. Dlaczego? Jest to po prostu niezbyt trafne tłumaczenie anglojęzycznego określenia mustard oil. Słowo mustard jest wieloznaczne – przekłada się na język polski nie tylko jako musztarda, lecz również gorczyca.
Produkt ten ma charakterystyczny smak i często używa się go w charakterze przyprawy oraz dodaje podczas marynowania mięs. Szczególnie popularny jest w kuchni bengalskiej, indyjskiej, nepalskiej i pakistańskiej. Miał też znaczenie rytualne w Indiach. Olej z ziaren gorczycy ma również zastosowanie jako smar. Jest ponadto składnikiem licznych leków, np. maści na reumatyzm.
Olej gorczycowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 9 (około 60% składu stanowią kwas erukowy oraz oleinowy), zawiera 6% kwasu omega 3 (alfa-linolenowego, tzw. ALA) oraz 15% kwasu omega 6 (linolowego), zaś nasycone kwasy tłuszczowe obejmują około 12%. Oprócz tego stanowi źródło witamin i minerałów.

Ciekawostką jest duży odsetek kwasu erukowego. Istnieje teoria (niepotwierdzona badaniami na ludziach), że związek ten jest odpowiedzialny za choroby serca i przyczynia się do zalegania tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Z drugiej strony olej ten jest bogatym źródłem alfa-linolenowego kwasu omega-3 (ALA), z którego organizm wytwarza pozostałe substancje z tej grupy, a one są niezbędne do pracy mózgu i gospodarki hormonalnej (a także – choć badania dopiero trwają – zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi i prostaty).
Co robić w takiej sytuacji? Miłośnicy smaku oleju musztardowego mogą używać go jako przyprawy (zasada umiaru to gwarancja zdrowia), zaś sympatycy kwasów omega-3 mogą sięgnąć po olej lniany – jest go tam znacznie więcej, przy minimalnym stężeniu omega-6 i 9.

Olej gorczycowy w kosmetyce

Skoro kulinarne zastosowanie oleju z ziaren gorczycy stało się ciut kontrowersyjne, warto zaopatrzyć się w niego, by wykorzystać go w celach kosmetycznych. Okazuje się, że choć pachnie niezachęcająco (jak to gorczyca), działa rewelacyjnie na włosy. Jako odżywkę wykorzystali go pierwsi Hindusi. Wmasowywany regularnie w skórę na głowie (szczególnie jeśli jest lekko ciepły), regeneruje osłabione cebulki, sprawiając, że włosy są mocniejsze, elastyczniejsze i po prostu wyglądają zdrowiej. Działa tak dzięki pobudzaniu krążenia krwi i lepszego dożywienia komórek (podczas aplikacji czuć przyjemne mrowienie). Odbudowuje też włosy po nałożeniu go na całą długość – odzyskują one blask i rozczesują się z łatwością. Po długotrwałym i regularnym używaniu delikatnie barwi też włosy zafarbowane henną, nadając im złociste refleksy.

Olej musztardowy to też remedium dla skóry. Nawilża zwłaszcza tę suchą i zniszczoną czynnikami atmosferycznymi. Dodatkowo otula ją warstwą ochronną, broniąc zarówno przed słońcem, jak i wiatrem oraz mrozem. Świetnie też nadaje się do masażu, gdyż rozgrzewa i pobudza naczynia krwionośne, od razu zabierając całe zmęczenie i dodając wigoru, a dodatkowo wywołuje delikatne pocenie, co z kolei służy pozbyciu się toksyn z ciała. Można stosować go do masowania obszarów dotkniętych reumatyzmem oraz urazów wymagających wyższej temperatury. Należy jednak pamiętać, żeby omijać okolice podrażnione i stany zapalne skóry. Podczas stosowania zaleca się ostrożność, bo produkt ten może delikatnie zabarwić tkaniny. Jednak dość łatwo się spiera.

Jak używać – kilka porad

Jest kilka przepisów zastosowania oleju musztardowego:

  • masaż suchej skóry głowy na jakiś czas przed myciem (doświadczeni użytkownicy proponują trzymać go przez godzinę lub dwie, lecz osoby niezdecydowane mogą nałożyć go na krótszy czas, ewentualnie wydłużając go następnym razem), efekt można wzmocnić nałożeniem czepka i ręcznika (sam ręcznik mógłby się pobrudzić),
  • zaaplikowanie na skórę głowy na całą noc (czepek jest konieczny),
  • zwilżenie włosów i wtarcie w nie oleju (po godzinie spłukać),
  • masaż ciała lub wcieranie po kąpieli (także w morzu i na basenie) – świetnie rozgrzewa jesienią i zimą, a chroni przed utratą wilgoci z komórek przez cały rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *