Czarnuszka właściwości lecznicze, kosmetyczne i kulinarne.

słoik z nasionami czarnuszki, butelka oleju z czarnuszki i rozsypane nasiona na białym talerzyku - czarnuszka właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni, apteczce i kosmetyczce
Czarnuszka budzi podziw jeśli chodzi o jej właściwości i zastosowanie lecznicze. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, przeciwbólowo, żółciopędnie i antydepresyjnie. Olej z czarnuszki reguluje gospodarkę cholesterolową, obniżając ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.

Złote panaceum w apteceCzarnuszka właściwości lecznicze

Świetnie wpływa na układ odpornościowy i trawienny, zalecany jest ponadto do leczenia alergii, zapaleń dróg oddechowych oraz wzmocnienia organizmu po chemioterapii i radioterapii. Działa również profilaktycznie.

Mówi się też, choć nie ma na to jeszcze stuprocentowego potwierdzenia, że hamuje w pewnym stopniu rozrost i przerzuty komórek nowotworowych. Aplikacja oleju z nasion czarnego kminku jako leku najczęściej opiera się na konieczności wypicia dawki nierozcieńczonego specyfiku. Ma on mocny smak i zapach, który przez jakiś czas zatrzymuje się w ustach, co jest jego główną wadą. W przypadku bólu ucha trzeba wkropić małą ilość do środka, zaś przy kłopotach z jamą ustną i zębami – wetrzeć w dziąsła. Nacieranie chorych i bolących miejsc pomaga ponadto zwalczyć bóle głowy, reumatyzm i bóle stawów, grzybice skóry, liszaje, łojotok, łupież, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, opryszczkę i wiele innych przypadłości.

Złote panaceum w trosce o włosy, skórę i paznokcieCzarnuszka właściwości lecznicze i kosmetyczne

Olej z czarnuszki to nie tylko lek, ale i środek pielęgnacyjny. Substancje w nim zawarte stanowią pierwszą pomoc dla cery suchej, dojrzałej, zwiotczałej, wrażliwej, tłustej i trądzikowej. Zawiera wysokie stężenie witamin i przeciwutleniaczy, które opóźniają efekty starzenia się, wzmacniają elastyczność komórek i są odpowiedzialne za lepsze ich odżywienie. Nienasycone kwasy tłuszczowe są składnikiem cementu międzykomórkowego oraz odpowiadają za regulowanie wydzielania i jakość sebum, a oba te czynniki odpowiadają za utrzymanie wody w komórkach. Aplikowane zewnętrznie odgrywają zatem niebagatelną rolę w procesie nawilżania skóry. A jak wiadomo – dobrze nawilżone komórki to skóra jędrna, elastyczna i mocna, która po prostu wygląda młodziej. Produkt ten dodatkowo wytwarza warstwę ochronną. Jest idealny do stosowania na co dzień, sprawdza się nałożony po kąpieli morskiej, pobycie na basenie lub opalaniu. Posiada niewielki filtr UV oraz sprzyja leczeniu oparzeń słonecznych.

Co jednak odróżnia olej z czarnuszki od innych olejów nawilżających skórę? Zawiera ona w swym składzie naturalne antybiotyki, które nie tylko łagodzą trądzik, podrażnienia i stany zapalne, ale też pozytywnie wpływając na płaszcz lipidowy, zapobiegają powstawaniu kolejnych.
To także ratunek dla naszych włosów i skóry głowy. Zawiera cenne aminokwasy, więc może być wykorzystany jako maska lub odżywka, sprawiając, że włosy zniszczone i wysuszone morską lub chlorowaną wodą, słońcem, nakryciami głowy, suszeniem czy zabiegami fryzjerskimi stopniowo zaczną nabierać blasku, sprężystości, przestaną się kruszyć i rozszczepiać.

Olej z czarnuszki to płynne złoto, które ponoć doceniła sama Kleopatra. Mamy za co być wdzięczni starożytnym Grekom, Rzymianom, Arabom i Egipcjanom – to oni odkryli i rozpowszechnili wykorzystywanie nasion czarnuszki siewnej w kuchni, medycynie i kosmetyce.

1 comment:

Natalia30 marca 2015 at 13:00Reply

Niebawem będę testowała taki olejek i jestem bardzo ciekawa jak się spisze na moich włosach. Dlatego ponieważ włosy mi wypadają i chciałaym je wzmocnić. Jestem szalenie ciekawa czy przyniesie jakieś efekty, ale czytając ten artykuł widzę, że niesie same korzyści 🙂

Menu