Właściwości i zastosowanie :
Masło Kakaowe - Naturalny Antyoksydant i Bronzer - ORGANIC
Masło kakaowe to jest jest cennym, naturalnym emolientem zmiękczającym skórę. Topi się w temperaturze ciała i po rozsmarowaniu szybko wchłania nie tylko w górne warstwy skóry, ale także przenika do skóry właściwej, gdzie ciało ma większą zdolność do zatrzymywania wilgoci. Unikalna zdolność masła kakaowego do blokowania wilgoci w głębszych warstwach skóry powoduje, że jest szczególnie pomocny w leczeniu blizn. Ponadto, oprócz właściwości nawilżających i ujednolicających odcień i fakturę skóry, zawiera silne przeciwutleniacze. Polifenole posiadają właściwości antyoksydacyjne, przyspieszają odbudowę naskórka i hamują procesy zapalne. Pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego (UV), zwalczając wolne rodniki, które uszkadzają skórę i osłabiają jej strukturę komórkową.
Główne właściwości Organicznego Masła Kakaowego
- Odżywia i nawilża - za sprawą wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych (stearynowy, palmitynowy, oleinowy, linolowy), witamin (A i E), teobrominę, kofeiny i biopierwiastków ( wapń, żelazo, cynk, potas, magnez ...)
- Pomaga pozbyć się przebarwień - nadaje skórze naturalny, lekko opalony kolor i piękny połysk.
- Przedłuża i wzmacnia opaleniznę - przyspiesza sam proces opalania, a także podkreśla już nabytą opaleniznę. Stosowane przed opalaniem zabezpieczy skórę przed słońcem, zawiera naturalne filtry przeciwsłoneczne.
- Pomocny w walce z rozstępami - wysoka zawartość polifenoli (antyoksydantów) wspomaga produkcję kolagenu oraz zapobiega jego rozkładowi, co przekłada się na poprawę jędrności, elastyczności skóry.
Organiczne masło kakaowe jest olejem roślinnym pozyskanym z dojrzałych ziaren owoców kakaowca (Theobroma cacao), uprawianego jest w wielu krajach podrównikowych. Oczyszczone ziarna kakaowca poddaje się kolejno procesom fermentacji (3-7 dni), suszeniu (najczęściej na słońcu), prażeniu, mieleniu na miazgę kakaową, a następnie tłoczeniu (z pozostałości otrzymuje się powszechnie znane kakao). Oferowane masło kakaowe jest pozyskiwane z całych ziaren kakaowca tylko tradycyjnymi metodami, dzięki czemu zachowuje pełne bogactwo właściwości antyoksydantów i teobrominę. Wzbogacenie organicznym masłem shea poprawia konsystencję oraz jest wygodniejsze w użytkowaniu.
Rodzinna marka DUFAE tworzona przez polsko-ghanijskie małżeństwo osobiście wybiera i sprowadza w ograniczonej ilości najlepszej jakości Masło Shea bezpośrednio z manufaktury afrykańskiej wioski, gwarantując świeżość i najwyższą jakość produktu, dzieląc się swoim doświadczeniem, pasją i wiedzą.
Kraj pochodzenia: Ghana
Producent: Duafe (wersja w szklanym opakowaniu)
INCI: Theobroma Cocoa Seed Butter, Butyrospermum Parkii
Pojemność: 180ml
Informacje dodatkowe
Pochodzenie | Ghana |
---|---|
Baza Wiedzy |