Właściwości i zastosowanie :
Olej Marchwiowy (macerat z korzenia marchwii) - Naturalny Samoopalacz / Bronzer
Oferowany olej marchwiowy powstał w procesie macerowania (połączenia wyciągu z korzenia marchwi z olejem słonecznikowym). Ma działanie nawilżające i wytwarza warstwę ochronną dla ludzkiej skóry. Oprócz tego, dzięki witaminie E (która jest świetnym przeciwutleniaczem, a także odpowiada za dokrwienie i odżywienie komórek), prowitaminie A (walczy z suchością skóry, wzmacnia włosy i paznokcie) oraz bogactwu beta-karotenu (jest popularnym, żółtym barwnikiem) z pewnością u wielu wzbudzi zachwyt.
Można stosować go tylko na twarz, dekolt i szyję lub na całe ciało. Polecany jest szczególnie do skóry suchej (nawilża i wzmacnia, a co za tym idzie – wygładza ją i ujędrnia), dojrzałej (wspomaga metabolizm i regenerację komórek, opóźnia procesy starzenia, niszczy wolne rodniki), lecz skorzysta na jego działaniu także skóra normalna.
Olej z marchwi delikatnie przyciemnia skórę za sprawą ß-karoten, w który obfituje (jest to jednak efekt krótkotrwały i zmywalny). Równocześnie ułatwia opalanie i utrwala opaleniznę złapaną na słońcu oraz leczy drobne oparzenia słoneczne i regeneruje nadwyrężone komórki. Wyrówna też teksturę skóry, więc może być użyty w charakterze podkładu pod makijaż oraz kremu pod oczy (by zamaskować cienie).
Stosowanie olejku z marchwi: Najlepiej olejek rozcieńczyć z innym olejem w proporcji 10 ml olejku marchwiowego na 50 ml oleju np. migdałowego lub arganowego. Można też dodać go do własnego olejku do opalania (ok. 5 kropel na jedno użycie olejku), lub do balsamu do ciała, balsamu brązującego czy też do masła shea ( np. masło shea Dzikie Drzewko). Warto także poeksperymentować z innymi składnikami, by stworzyć własny produkt, dostosowany do indywidualnych potrzeb. Świetnie nada się do produkcji domowego mydła.
Stosując olejek marchwiowy, trzeba koniecznie przestrzegać zasady umiaru – nałożony w zbyt dużej ilości nie wchłonie się i nie dość, że zmarnuje, to jeszcze może pobrudzić ubranie. Na początku używania olejku skóra może mieć pomarańczowy odcień, ale po kilku dniach kolor przechodzi w złocisty brąz.
Produkt musi być przechowywany w zamkniętym opakowaniu, z dala od źródeł silnego światła, w miejscu suchym, ciemnym, chłodnym, ale nie w lodówce (w temperaturze 10-25 stopni Celsjusza). Podsumowując: wśród zalet oleju marchwiowego należy wymienić, naturalny skład, intensywne nawilżanie, szerokie zastosowanie, sprzyjanie opalaniu, łatwość wchłaniania, a dodatkowo można użyć go do produkcji domowych kosmetyków i uszlachetniania tych chemicznych.
INCI: Helianthus Annuus Seed Oil, Daucus Carota Sativa Root Extract
Informacje dodatkowe
Pochodzenie | |
---|---|
Baza Wiedzy | ![]() |