Koszyk 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Naturalne Kosmetyki
Return to Previous Page
Olejek Laurowy z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis) - FLORIHANA
Click to enlarge

Olejek Laurowy z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis) - FLORIHANA

certyfikat ecocert Organiczny olejek laurowy pozyskiwany z młodych liści wawrzynu szlachetnego, rosnących dziko w Turcji, wyróżnia się swoimi zastosowaniami kulinarnymi i walorami aromatycznymi. Pozytywnie wpływa na trawienie, ma właściwości przeciwreumatyczne i odkażające (przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne). Bardzo dobrze sprawdzi się w pielęgnacji skóry i włosów. Certyfikowany olejek laurowy klasyfikowany jako naturalny aromat.
Kod Produktu: FLE045

Dostępność: W magazynie

52,00 zł

* wymagane pola

52,00 zł

Właściwości i zastosowanie :

Eteryczny Olejek Laurowy, Certyfikowany ECOCERT - 100% ORGANICZNY

Olejek eteryczny z wawrzynu otrzymywany metodą destylacji parą wodną, produkowany jest na świecie w ilości zaledwie kilku ton rocznie. To jeden z najskutecznych olejków pod względem właściwości antybakteryjnych i antyseptycznych, porównywalny z drzewem herbacianym i oregano. W jego składzie dominuje cyneol (około połowa masy). Nie należy go mylić z olejem roślinnym laurowym, pozyskiwanym z jagód poprzez metodę tłoczenia na zimno. Są to dwa różne rodzaje produktów do aromaterapii, o różnych metodach i charakterystyce aplikacji (olej laurowy jest powszechnie używany w produkcji mydeł Aleppo). Główne zastosowania olejku laurowego:

  • Polecany do inhalacji podczas przeziębień - jako środek odkażający w chorobach dróg oddechowych, przy grypie, przeziębieniu, gorączce. Pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust.
  • Na stłuczenia, zwichnięcia, opuchlizny, łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne. Eliminuje stany zapalne i obrzęki w zapaleniu stawów, naciągnięcia ścięgna.
  • Przy problemach gastrycznych, przy słabym wydzielaniu soku żołądkowego. Pomaga zlikwidować wzdęcia i niestrawność, może być stosowany przy zatruciach pokarmowych.
  • Stosowany w chorobach skórnych - korzystnie wpływa na poprawę skóry trądzikowej. Odkaża skórę, łagodzi wysypki krostkowe, plamy łuszczycowe. Jest skutecznym środkiem przy eliminowaniu nieprzyjemnego zapachu stóp. Przy kompleksowej pielęgnacji włosów: podatnych na łupież i nadmierne przetłuszczanie się, zmiany skórne i łojotok.

Przy opracowywaniu własnych kompozycji aromaterapeutycznych dobrze go łączyć z olejkiem: lawendowym, rozmarynowym, szałwiowym, jałowcowym, cyprysowym, sosnowym i olejkami cytrusowymi. Przy kompozycjach perfumeryjnychjest składnikiem górnej nuty zapachowej i dobrze łączy się z olejkiem: cytrusowym, lawendowym, bazyliowym, rozmarynowym

Przykładowe zastosowania olejku laurowego

  • Kąpiel : Olejki eteryczne nie rozpuszczają się w wodzie, dlatego przed dodaniem do kąpieli rozpuść 3-4 kropli mieszanki olejków eterycznych w 1/4 szklance mleka, kefiru, jogurtu, śmietanki lub miodu.
  • Masaż: 3-4 kropli na 10 ml bazowego oleju roślinnego.
  • Sauna, łaźnie parowe: dodać 3-4 krople na 1 litr gorącej wody.
  • Dyfuzory, kominki zapachowe: 2-3 krople. (przy inhalacji chronić oczy)
  • W produktach do pielęgnacji włosów: - 2 krople na 5 g oliwy

Środki ostrożności przy stosowaniu olejków eterycznych

florihana logo Nie zaleca się stosowania olejków eterycznych u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, osób starszych oraz osób z chorobami przewlekłymi. Nigdy nie nakładaj olejków eterycznych bezpośrednio na błony śluzowe, nos, oczy, przewód słuchowy itp. Dla osób ze skłonnościami alergicznymi systematycznie przed użyciem należy wykonać test alergiczny. Wyżej wymienione właściwości i sposoby użycia pochodzą z książkowych opracowań o aromaterapii. Zostały zamieszczone w celach informacyjnych i nie stanowią w żaden sposób porad i zaleceń medycznych wydawanych przez lekarza. Przy stosowaniu olejków eterycznych w celach leczniczych należy skonsultować się z lekarzem, który jest uprawniony do zapewnienia najbardziej odpowiedniego leczenia terapeutycznego.

Producent: FLORIHANA (Francja)
Przechowywanie: w chłodnym i suchym miejscu z dala od światła.
Data ważności: 02/2024
INCI: Laurus nobilis
Opakowanie: Butelka z ciemnego szkła z kroplomierzem oraz nakrętką z pierścieniem gwarancyjnym..
Jakość:100% naturalny, organiczny, certyfikowany ECOCERT,
certyfikaty organic

Napisz własną opinię

Informacje dodatkowe

Pochodzenie Turcja
Baza Wiedzy
kod EAN 3700884005029Kod EAN
3700884 005029
część roślinyCzęść rośliny
liście wawrzynu szlachetnego
metoda uprawyMetoda uprawy
Dzika
metoda ekstrakcjiEkstrakcja
Destylacja parowa
chromatografChromatograf
FLE045 Z070119TR

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych