Koszyk 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Naturalne Kosmetyki
Return to Previous Page
Olejek Elemi z żywicy drzewa kanarkowego
Click to enlarge

Olejek Elemi z żywicy drzewa kanarkowego (Canarium luzonicum) - FLORIHANA

Olejek Elemi, destylowany z oleożywicy drzewa kanarkowego Canarium luzonicum posiada świeży, żywiczno-cytrusowy, zapach o pikantnym pieprzowym akcencie. Podobnie jak olejek kadzidłowy, jest bogaty w monoterpeny. Może być szczególnie pomocny w leczeniu ran i zakażeniu dróg oddechowych. Olejek Elemi w kompozycjach zapachowych bardzo dobrze dopełnia zapachy cytrusowe i kwiatowe. Dobrze łączy się również z olejkami przyprawowymi. W perfumerii często spotykany jako jako nuta głowy i zarazem utrwalacz zapachu (Estee Lauder, Calvin Klein).
Kod Produktu: FLJ023

Dostępność: Brak w magazynie

59,00 zł

Właściwości i zastosowanie :

Eteryczny Olejek ELEMI - krewny kadzidła i mirry- ECOCERT 100% ORGANICZNY

Olejek eteryczny elemi jest dalekim kuzynem olejku kadzidłowego i mirrowego. Drzewa z rodzaju Boswellia dostarczają żywicy olibanum (kadzidło), z rodzaju Commiphoramirry, Canarium - elemi, a wszystkie należą do tej samej rodziny Burseraceae. Drzewo elemi pochodzi z Filipin, gdzie jest powszechnie znane jako drzewo pilus. Występuje również w sąsiednich krajach, takich jak indonezyjskie wyspy Maluku. Drzewa są bardzo wytrzymałe na ekstremalne warunki i mogą rosnąć w okresach suszy i ciągłych ulew. Słowo elemi pochodzi od arabskiego wyrażenia, które jak się uważa, nawiązuje do zdolności tego oleju do równoważenia emocji.

Oleożywica i olejek Elemi - Historia zastosowań

Elemi był prawdopodobnie jednym z pierwszych aromatów, obok kadzidła (olibanum), mirry, galbanum używanym przez starożytnych Egipcjan do balsamowania. Udokumentowano również, że Egipcjanie używali go w codziennych preparatach do pielęgnacji skóry, a także w maściach leczniczych, okładach, mieszankach i kadzidłach. Przez tysiące lat stosowany był na całym Bliskim Wschodzie jako środek antyseptyczny do leczenia blizn i ran. W XVI wieku olejki elemi zostały wprowadzone do Europy i znalazły szerokie zastosowanie w medycynie ludowej, m.in w okładach na owrzodzone rany, maściach i kojących balsamach leczniczych „Baume au Fioravanti” i „Baume paralytique” . W XVII wieku pionierski lekarz JJ Wecker używał elemi w maściach do leczenia rannych żołnierzy.

Korzyści ze stosowania olejku Elemi

  • Naturalne właściwości antyseptyczne - Silne właściwości antyseptyczne olejku eliminują rozwój drobnoustrojów, bakterii, wirusów i grzybów. Zawarte w nim monoterpeny pomagają leczyć rany z infekcji. Polecany w infekcjach dróg oddechowych. W okresach o wzmożonej zachorowalności na grypę, wspomożemy swój układ odpornościowy poprzez rozpraszanie go dyfuzorem w pomieszczeniach, gdzie często przebywamy.
  • Antydepresant - W sferze emocjonalnej dobrze wpływa na równowagę, wyciszenie i stymuluje koncentracje. Gdy cierpisz na stres, wyczerpanie nerwowe lub po prostu czujesz się ospały - po prostu zanurz się w jego zapachu.
  • Działa jako naturalny środek wykrztuśny - Kiedy przeziębienia i grypa powodują zatory i problemy z oddychaniem, olejek eteryczny elemi w naturalny sposób pomoże ci na uzyskanie ulgi. Ma zdolność rozluźnienia flegmy, która zatyka drogi oddechowe w płucach i jamie nosowej.
  • Leczy choroby skóry - Olejek Elemi zawiera również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu powodującemu starzenie. Wiele wysokiej klasy marek, takich jak Estee Lauder i Chanel, stosuje elemi w swoich liniach do pielęgnacji skóry. Olejek Elemi jest najczęściej stosowany w kremach nawilżających i pod oczy.

Wdychanie olejku eterycznego Elemi

Wspaniałą metodą na uzyskanie korzyści płynących z olejku elemi jest metoda inhalacyjna. Cząsteczki olejków eterycznych są wchłaniane przez błony śluzowe w kanałach nosowych lub przez kanały powietrzne w płucach, skąd przedostają się do krwioobiegu, ułatwiając gojenie się ognisk zapalnych. Najlepszą metodą inhalacji jest użycie dyfuzora/nebulizatora do olejków eterycznych. Zapewnia to ekspozycję najczystszej formy olejku eterycznego, który nie jest rozcieńczony wodą lub chemicznie zmieniony przez ciepło.

Środki Ostrożności: Żywice często wywołują reakcje alergiczne, więc sprawdź najpierw, czy żywica benzoesowa nie uczula Ciebie. Dopuszczalny stężenie na skórę to 2%. Niektóre olejki nie powinny być łączone z lekami. Trzymać z dala od dzieci, nie należy stosować w okresie ciąży i u dzieci poniżej 5 lat. Wyżej wymienione właściwości i sposoby użycia pochodzą z książkowych opracowań o aromaterapii. Zostały zamieszczone w celach informacyjnych i nie stanowią w żaden sposób porad i zaleceń medycznych wydawanych przez lekarza. Przy stosowaniu olejków eterycznych w celach leczniczych należy skonsultować się z lekarzem, który jest uprawniony do zapewnienia najbardziej odpowiedniego leczenia terapeutycznego.

Producent: Florihana (Francja)
Opakowanie: Buteleczka z kroplomierzem w metalowym pojemniku ochronnym. certyfikaty organic

Napisz własną opinię

Informacje dodatkowe

Pochodzenie Filipiny
Baza Wiedzy
część roślinyCzęść rośliny
suszona oleożywica
metoda uprawyMetoda uprawy
Dzika
metoda ekstrakcjiEkstrakcja
Ekstrakcja rozpuszczalnik
chromatografChromatograf
FLJ023 M190319PH

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych