Koszyk 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Naturalne Kosmetyki
Return to Previous Page
olej z czarnuszki egipskiej zimnotłoczony
Click to enlarge

Olej z Czarnuszki Zimnotłoczony Kosmetyczny BIO MOROCCO 60ml

Olej z czarnuszki (Nigella Sativa) to przede wszystkim wyjątkowe właściwości antyutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wykorzystywane w leczeniu i ochronie zdrowia. Przy użytku zewnętrznym, pielęgnuje skórę i łagodzi podrażnienia, chroniąc przed wolnymi rodnikami. Polecany do cery trądzikowej. Przeciwdziała wypadaniu włosów - wzmacniając cebulki włosowe. Czarnuszka siewna z której został wytłoczony nasz olej rośnie w czystej ekologicznie strefie ZIELONE MAROKO.
Kod Produktu: OL120E

Dostępność: Brak w magazynie

18,90 zł

Właściwości i zastosowanie :

OLEJ Z NASION CZARNUSZKI SIEWNEJ KOSMETYCZNY - NATURALNY, TŁOCZONY NA ZIMNO

Olej z czarnuszki (Nigella sativa seed oil) znany również pod nazwą olej z Nigelli lub olej z czarnego kminu, używany był powszechnie już w starożytności. Obecnie przeżywa swoisty renesans i ze względu na nowo odkrywane, zdumiewające właściwości antybakteryjne (zwalcza szczepy bakterii gronkowca złocistego), przeciwgrzybicze (drożdżaki i pleśnie) przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest ciągle przedmiotem badań ekspertów w dziedzinie zdrowia. A wszystko za sprawą kompozycji związków organicznych takich jak: tymohydrochinon (THQ), tymochinon (TQ), tymol, nigellon, oraz witaminy: E, biotynę, β-karoten. Należy do olejów schnących, charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwasu linolowego i γ-linolenowego. Olej czarnuszkowy jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje substancje aktywne. Charakteryzuje się intensywnym korzennym zapachem.

Jak działa olej z czarnuszki i jakie ma właściwości?

Olej z czarnuszki to przede wszystkim ratunek dla naszych włosów i skóry głowy. Wzmacnia mieszki włosowe, dzięki czemu włosy mają trwalszą strukturę i szybciej rosną. Ma również zbawienny wpływ na skórę głowy, zapobiegając wszelkim infekcjom bakteryjnym i rozwojowi nieprzyjemnych dolegliwości skórnych.

  • przeciwdziała wypadaniu włosów, wzmacniając cebulki włosowe,
  • głęboko pielęgnuje skórę głowy, lecząc łupież i podrażnienia,
  • nawilża i wzmacnia przesuszone i zniszczone włosy,
  • zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Stosowanie: Przed myciem włosów nałożyć olej na włosy i skórę głowy na około 15 - 30 minut, a następnie dwukrotnie umyć włosy szamponem.

Olej z czarnuszki to również regeneracja i doskonałe nawilżenie dla naszej skóry i ochrona jej przed róznego rodzaju uszkodzeniami:

  • hamuje rozkład melaniny - odpowiedzialnej za kolor naszej skóry
  • odżywia, nawilża i zmiękcza skórę,
  • leczy egzemy i trądzik oraz drobne pęknięcia i podrażnienia skóry,
  • chroni przed działaniem promieni słonecznych

Stosowanie: Aplikować bezpośrednio na skórę. Olejek z czarnuszki można też łączyć z innymi olejkami roślinnymi, aby złagodzić jego ziołowy, dość intensywny zapach. Dokonując zabiegów pielęgnacyjnych warto przy okazji posmarować dłonie i paznokcie. Używany do masażu - działa przeciwbólowo i rozluźnia.

INCI: Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil.

Napisz własną opinię

Informacje dodatkowe

Pochodzenie Egipt
Baza Wiedzy czarnuszka siewna właściwości i zastosowanieCzarnuszka Nigella sativa - wszechstronne panaceum

Tagi produktu

Inni klienci oznaczyli ten produkt następującymi tagami:

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych