Koszyk 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Naturalne Kosmetyki
Return to Previous Page
macerowany olej z korzenia żywokostu
Click to enlarge

Macerat z Żywokostu Lekarskiego (Symphytum officinale) 100ml - FLORIHANA

ecocert logoMacerowany Olej z żywokostu otrzymywany przez macerację korzeni żywokostu w organicznym oleju słonecznikowym. Wykazuje działanie przeciwzapalne i kojące. Łagodzi bóle mięśni, ścięgien i stawów. Pomaga zregenerować skórę i tkanki kostne. Posiada właściwości nawilżające oraz zmiękczające. Data produkcji 08.01.2020. Data ważności 12 m-cy po otwarciu.
Kod Produktu: FLM002

Dostępność: W magazynie

49,90 zł
LUB

Właściwości i zastosowanie :

Macerat z Żywokostu Lekarskiego w 99,8% organiczny ECOCERT 100% NATURALNY

Żywokost lekarski – cudowne zioło.
Żywokost lekarski (łac. Symphytum officinale) to roślina od wieków wykorzystywana w ziołolecznictwie, szczególnie jej charakterystyczny czarno-fioletowy korzeń jest źródłem wielu cennych substancji. W medycynie ludowej roślina ta nazywana była „żywym gnatem” lub zielem, które „żywi kości”, co sugerowało, że ma ona właściwości wspomagające regenerację tkanki kostnej. Powszechnie stosowano ją na stłuczenia i bolące stawy oraz na opuchliznę w okolicach złamań i zwichnięć.

Macerat z żywokostu – właściwości i zastosowanie:

Głównym składnikiem leczniczym korzenia żywokostu jest alantoina. To substancja która ma silne właściwości nawilżające i zmiękczające, przyspiesza regenerację skóry i łagodzi stany zapalne. Korzeń żywokostu zawiera również związki śluzowe (10-15%), garbniki (ok.6%), kwasy fenolowe (rozmarynowy i kawowy). Jest bogaty w składniki mineralne (wapń, żelazo, krzem, fosfor, mangan) oraz witaminy z grupy B, karoten i witaminę C. Substancje te sprawiają, że macerat żywokostowy sprawdza się:

  • przy bólach mięśniowych oraz stawowych,
  • urazach takich jak: nadwyrężenia, stłuczenia, skręcenia, złamania, .
  • w pielęgnacji skóry - suchej, wrażliwej, zniszczonej,
  • w niwelowaniu problemów skórnych - typu: stany zapalne, przebarwienia, trądzik, atopowe zapalenie skóry.

Stosowanie oleju z żywokostu:

Olej należy stosować na oczyszczoną skórę w bolące miejsca 2, 3 razy dziennie, dokładnie wsmarować. W celach nawilżających nakładać na twarz lub te części ciała, które chcemy poddać zabiegowi i delikatnie wmasować lub wklepać. Pozostawić do wchłonięcia. Unikać kontaktu z oczami .

Żywokost – tylko do użytku zewnętrznego:

Produktów żywokostowych nie należy stosować wewnętrznie, ponieważ roślina ta zawiera groźną toksynę powodującą uszkodzenia wątroby. Żywokost niewskazany jest także na otwarte rany i złamania.

Przechowywanie:

Produkt przechowywać w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed światłem i wilgocią.

Ingredients : HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL*, SYMPHYTUM OFFICINALIS ROOT EXTRACT*, TOCOPHEROL. 100% wszystkich składników pochodzenia naturalnego, 0,2% tokoferolu, 99,8% wszystkich składników pochodzi z rolnictwa ekologicznego.

Producent: Florihana (Francja)
Opakowanie: Buteleczka z kroplomierzem certyfikaty organic

Napisz własną opinię

Informacje dodatkowe

Pochodzenie Francja
Baza Wiedzy
część roślinyCzęść rośliny
korzeń żywokostu
metoda uprawyMetoda uprawy
Dzika
metoda ekstrakcjiEkstrakcja
Maceracja w organicznym oleju słonecznikowym
chromatografChromatograf
FLM002 080120F

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych