Jak zrobić własne mydło – czyli „Pamiętaj chemiku młody” cz.1

jak zrobić własne mydło

Ile kosztuje mydło? Takie zwyczajne, najtańsze – trochę ponad złotówkę. Markowe – w zasadzie niewiele więcej. W ich składzie znajdziemy prawdziwe cuda wianki – oleje, wyciągi, olejki eteryczne, ekstrakty. Tylko dlaczego nawet po użyciu lepszego mydła musimy zaraz ratować się kremem czy balsamem do ciała? Jak to się dzieje, skoro w składzie widzimy nazwy tak dobrze nam znane: olej arganowy, laurowy, rycynowy, migdałowy, wyciągi z nasion i kiełków.

produkcja mydła w warunkach domowych
Znamy je i cenimy, ale nie wiemy, jaki procent (jeśli nie promil) całości stanowią te naturalne cudeńka. Możemy to zmienić. Możemy mieć kontrolę nad tym, co znajduje się w naszym mydle.

Ba! Możemy nawet wybrać jego zapach, kształt i kolor. Co tam – nawet kolory! Wystarczy zrobić własnoręczne mydło. W domu. Czego potrzebujemy?

Przepisu, jak zrobić mydło, odpowiednich składników, kuchennych akcesoriów, inwencji twórczej. A także – co zostanie wykazane wkrótce – również cierpliwości i dokładności.

Obudź w sobie domorosłego chemika i zrób własne mydło

Jest kilka sposobów pozyskiwania mydła w warunkach domowych. Niektóre nawet z użyciem piekarnika. Oto lista przyrządów i składników pomocnych w produkcji mydła:

  • naczynia: emaliowany lub stalowy garnek na olej, słoik lub naczynie na ług, opcjonalnie naczynie do kąpieli wodnej w celu szybszego schłodzenia ługu,
  • do mieszania np. drewniane, plastikowe lub melaminowe łyżki (najlepsze będą takie z długim uchwytem),
  • urządzenia: kuchenka, względnie piekarnik, mikser lub blender z końcówkami ze stali nierdzewnej,
  • do pomiarów: waga, 2 termometry, papierki lakmusowe,
  • dla ochrony: rękawiczki gumowe, okulary, ocet, fartuch lub stare ubranie,
  • foremki: z plastiku, silikonu, tacki do pieczenia, opakowania po produktach,
  • w metodzie robienia mydła na ciepło przyda się piekarnik lub zwykły duży garnek z wodą w celu podgrzewania mydła w kąpieli wodnej.

Nasze pierwsze mydło – środki ostrożności

  • zachować ostrożność, unikać kontaktu skóry i ubrań z ługiem i świeżym mydłem,
  • w razie kontaktu z ługiem lub świeżym mydłem natychmiast wyrównać pH na skórze octem i przemyć dużą ilością wody; w przypadku dostania się do oka – obficie przemyć wodą i natychmiast jechać do szpitala lub wezwać karetkę,
  • okulary są konieczne, by chronić oczy i ich okolice,
  • wsypuj sodę kaustyczną do wody (tak powstanie ług),
  • wlewaj ług do oleju,
  • naczynia powinny być z melaniny, stali nierdzewnej, szkła albo emaliowane,
  • mieszadełka powinny być z drewna, plastiku, melaminy, szkła, stali nierdzewnej,
  • unikaj aluminium i teflonu,
  • nie wdychać, nie kosztować, w razie czego natychmiast udać się na pogotowie lub wezwać karetkę,
  • trzymać w oddaleniu od jedzenia, dzieci oraz zwierząt,
  • pracuj przy otwartym oknie,
  • podgrzewane w metodzie na ciepło mydło nie może mieć temperatury wyższej niż 100 stopni Celsjusza, bo wykipi.

Jakich składników potrzebujemy?

  • tłuszcz zwierzęcy lub roślinny albo ich mieszanka
  • woda destylowana (zimna lub chłodna)
  • soda kaustyczna (NaOH, wodorotlenek sodu). Ług to soda kaustyczna z wodą. Można dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli kuchennej do wody destylowanej przed stworzeniem ługu.

 

Jak zrobić własne mydło ? – Przykładowe przepisy:

Przepisy Tłuszcze (faza olejowa)
Woda destylowana (zimna, najwyżej w temp. pokojowej) Wodorotlenek sodu (inaczej NaOH, soda kaustyczna)
Przepis nr 1 olej kokosowy – 150 g
olej rzepakowy –150 g
oliwa z oliwek –150 g smalec lub olej palmowy – 150 g
200 g 81 g
Przepis nr 2 oliwa z wytłoków – 1000 g 380 g 127 g
Przepis nr 3 olej palmowy –15 g
oliwa z oliwek – 225 g
wosk pszczeli – 15 g
120 g 29,8 g
Przepis nr 4 masło Shea – 147 g
olej kokosowy – 131 g
oliwa z oliwek – 280 g
olej palmowy – 186 g
250 g 100 g

 

Pamiętaj chemiku młody, czyli jak zrobić własne mydło cz.2

1 comment:

Zdrowonaturalnie24 sierpnia 2016 at 14:44Reply

Dzięki za mini poradnik 🙂 My również dopiero raczkujemy w produkcji mydła w domu, to wszystko jest jednak często dużo bardziej skomplikowane niż nam się wydaje.

Dlaczego dodajecie cukru lub soli do wody demineralizowanej? My dodajemy kwasku cytrynowego do wyrównania pH.

Problemem jest jednak fakt, że tego typu mydła jełczeją dość szybko. Niczym je nie konserwujemy, dlatego tłuszcze jełczeją dość szybko. Zastanawiamy się jak to skutecznie zakonserwować.

Menu