Category archive: Właściwosci i Zastosowanie

Czytając skład kosmetyków możemy napotkać określenie Sclerocarya Birrea Seed Oil lub Marula Seed Oil. Warto przyjrzeć się z bliska temu specyfikowi. Olej z maruli dostał się do nas z Afryki. Tam znany i ceniony jest od setek lat i wykorzystywany w kuchni oraz kosmetyce.

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) to roślina, która wyewoluowała w Azji i na wschodnich terenach Europy. Już wieki temu zainteresowała człowieka swym mocnym, pięknym zapachem i właściwościami leczniczymi. Szybko więc włączono ją do roślin uprawianych w ogrodach i doniczkach oraz rozpowszechniono w wielu zakątkach świata. Jest to roślina niewymagająca, światłolubna, jednoroczna (ale bez trudu rozsiewa się…

Inkowie, choć nie znali pisma i ani koła, pozostawili światu ogromnie ważne dziedzictwo. Poza sztuką przodowali bowiem w ziołolecznictwie i jako pierwsi odkryli wszechstronne właściwości oleju z orzeszków Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis), znanego też jako olej Inca Inchi.

Jaśmin to roślina o uroczych kwiatkach i pięknym zapachu – o nim śpiewała Anna German w piosence „Andaluzyjska romanza”, jego woń stała się symbolem w filmie Jana Jakuba Kolskiego „Jasminum”. Zapach jaśminu można wyczuć w Chanel No 5… Przyjrzyjmy się mu z bliska.

Rozmaryn to roślina obecna od wieków w naszej kulturze – jest symbolem miłości i wierności. W starożytnej Grecji łączono go z boginią Afrodytą, która wyłoniła się z piany morskiej. Łacińska nazwa tego ziela brzmi rosmarinus, a ros marinus oznacza ‘morską rosę’.

Olejek rycynowy (Oleum Ricini) to produkt popularny od stuleci. Co jakiś czas przypominają sobie o nim osoby o słabych, wypadających włosach. A na efekty nie trzeba zbyt długo czekać.

Zwyczajna marchewka budzi rożne skojarzenia, jednak na pewno nie z olejami. Nie jest przecież rośliną oleistą, a ludzkość docenia jej korzeń – świetny na surowo i po ugotowaniu czy usmażeniu. Dlaczego więc olej marchwiowy ? Warto jednak pamiętać, że wyciąg z korzenia świetnie miesza się z bazą olejową (idealną do rozpuszczenia między innymi prowitaminy A)…

Czarnuszka budzi podziw jeśli chodzi o jej właściwości i zastosowanie lecznicze. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie, przeciwbólowo, żółciopędnie i antydepresyjnie. Olej z czarnuszki reguluje gospodarkę cholesterolową, obniżając ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.

Olej z orzechów makadamia ma szerokie zastosowanie. Aplikowany na suchą, dojrzałą, wrażliwą i naczynkową skórę, odżywia, nawilża, ujędrnia, odmładza i chroni ją przed dalszą utratą wody i rozpadem komórek. Nadaje się do masażu – jest dość drogi, ale dodany do bazy olejku też świetnie zadziała. Doskonale sprawdza się nałożony tuż po kąpieli morskiej lub opalaniu…

Menu