Category archive: Natura

Na świecie masło shea kojarzone jest przede wszystkim z kosmetykami. Wykorzystywane jest podczas tworzenia mydeł, kremów do rąk i stóp, balsamów do ciała, kremów do twarzy, szminek, płynów do kąpieli, szamponów i odżywek do włosów, maseczek itd. Kosmetyki te pozwalają utrzymać optymalne nawilżenie komórek skóry i włosów.

Tymianek pospolity, a dokładnie macierzanka tymianek (Thymus vulgaris) to dość popularne zioło oraz ciekawa przyprawa. Warto zaopatrzyć się weń nie tylko ze względu na jego działanie lecznicze, ale i pielęgnacyjne.

(Nigella sativa) to roślina znana i ceniona od tysięcy lat (wzmianka o jej uprawie pojawia się w Biblii). Szeroko stosowana jako roślina ozdobna, przyprawa (ulubiona przyprawa starożytnych Greków i Rzymian) oraz źródło aromatycznego oleju, który wykorzystuje się w celach spożywczych, leczniczych i pielęgnacyjnych.

Migdałowiec – Azjatyckie drzewo migdałowe. Amygdalus communis to łacińska nazwa migdałowca pospolitego (inne oficjalne określenia to migdałowiec zwyczajny i śliwa migdał). Jest to roślina, która pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie jest uprawiana w krajach o ciepłym i umiarkowanym klimacie – np. Hiszpanii, Francji, Iranie, Maroko, Syrii, Turcji, Włoszech, Czechach, Słowacji, USA. W Polce…

Palma kokosowa – sekret zdrowia i urody. Właściwości oleju z orzechów kokosowych już dawno dostrzegli twórcy kosmetyków. Co rusz kuszą nas zawartością tego tłuszczu w sprzedawanych przez siebie specyfikach. W sklepach specjalistycznych, aptekach i drogeriach można dostać również ten produkt w wersji czystej. Dlaczegóż więc samemu nie przekonać się o działaniu stuprocentowego masła kokosowego?

Przede wszystkim naturalny, biodegradalny produkt, lecz także połączenie nawilżających właściwości oliwy z oliwek (źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin E i F) z odkażającymi (antyseptycznymi i fungistatycznymi) właściwościami oleju laurowego. Doskonałe do walki z trądzikiem i łupieżem, wspomaga też leczenie łojotoku, egzemy, atopii czy łuszczycy. W ofercie jest wiele odmian podstawowego mydła Aleppo. Dzieli się…

Rącznik pospolity (Ricinus communis) znany był ludzkości przynajmniej 4 tysiące lat wstecz. Krzew ten (a czasem nawet i drzewo) występował pierwotnie na północnych ziemiach Afryki. Jego nasiona znajdowano w piramidach władców Egiptu, miał zastosowanie również w starożytnych Indiach, Grecji czy Rzymie. Stare dokumenty mówią o jego leczniczych właściwościach. Obecnie jest to roślina uprawna. Najwięcej plantacji…

Liście laurowe, chociaż symbolizują wybitne osiągnięcia, zwycięstwo i nagrodę, często budzą dość prozaiczne skojarzenia – zupa, sos, pieczeń, gulasz, pikle… A niesłusznie zapominamy o leczniczych i pielęgnacyjnych właściwościach wawrzynu szlachetnego. Gotując jego liście możemy przyrządzić skuteczne okłady, płukanki, napary i im podobne. Jest tu jednak „ale” – termiczna obróbka zawsze niszczy cenne substancje. Dlatego najcenniejszym…

Określenie drogocenny pasożyt zdaje się nie być do końca logiczne. Jednak to prawda – kosztowne sandałowce są półpasożytami, które do życia potrzebują wody i soli mineralnych podkradanych z korzeni innych roślin. Osiągają rozmiar krzewów lub drzew. Rosną w ciepłym klimacie Azji Południowo-Wschodniej, Australii i na wyspach Oceanu Spokojnego.

Olej Arganowy – zwą go „eliksirem młodości”, „płynnym złotem Maroka”, „złotem Berberów”. Czym jest? Czy to kolejne wielkie odkrycie naszych czasów? Dla wielu z nas to faktycznie nowość, (w Polsce znany jest dopiero od kilku lat), ale Marokańczycy, zwłaszcza , z dobrodziejstw drzew arganowych korzystają od stuleci.

Menu