Category archive: Natura

Na długo przed powstaniem Imperium Inków plemiona zamieszkujące tereny obecnego Peru zwróciły uwagę na niepozorne, dwumetrowe pnącze, którego nasiona zebrane były w podobnej do gwiazdki osłonce. Orzeszki te okazały się nie tylko jadalne, ale również bardzo pożywne i sycące. W ten sposób odkryto roślinę, która obecnie w atlasach botanicznych figuruje pod nazwą Plukenetia Volubilis, inaczej…

Czytając skład kosmetyków możemy napotkać określenie Sclerocarya Birrea Seed Oil lub Marula Seed Oil. Warto przyjrzeć się z bliska temu specyfikowi. Olej z maruli dostał się do nas z Afryki. Tam znany i ceniony jest od setek lat i wykorzystywany w kuchni oraz kosmetyce.

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) to roślina, która wyewoluowała w Azji i na wschodnich terenach Europy. Już wieki temu zainteresowała człowieka swym mocnym, pięknym zapachem i właściwościami leczniczymi. Szybko więc włączono ją do roślin uprawianych w ogrodach i doniczkach oraz rozpowszechniono w wielu zakątkach świata. Jest to roślina niewymagająca, światłolubna, jednoroczna (ale bez trudu rozsiewa się…

Inkowie, choć nie znali pisma i ani koła, pozostawili światu ogromnie ważne dziedzictwo. Poza sztuką przodowali bowiem w ziołolecznictwie i jako pierwsi odkryli wszechstronne właściwości oleju z orzeszków Sacha Inchi (Plukenetia Volubilis), znanego też jako olej Inca Inchi.

Stwierdzenie, że Afryka to kontynent pełen kontrastów przyrodniczych nikogo nie dziwi. Z jednej strony mamy niegościnne, spalone słońcem tereny, z drugiej – unikalne rośliny będące prawdziwym skarbem nie tylko dla okolicznej ludności, ale i zwierząt. Wśród nich na uwagę zasługuje Sclerocarya Birrea, czyli drzewo marula występujące w Afryce Zachodniej i Południowej.

Morze Martwe, wbrew swej nazwie, jest jeziorem mineralnym (hiperhalinowym), czyli takim, w którym odsetek soli sięga powyżej 5%. W tym przypadku jest to średnio 28% (wartość minimalną przyjmuje najbliżej powierzchni – wynosi ona 22%). Procentowa zawartość soli jest tam tak duża, że człowiek nie tonie, lecz unosi się na powierzchni, nawet jeśli nie potrafi pływać.

Jaśmin to roślina o uroczych kwiatkach i pięknym zapachu – o nim śpiewała Anna German w piosence „Andaluzyjska romanza”, jego woń stała się symbolem w filmie Jana Jakuba Kolskiego „Jasminum”. Zapach jaśminu można wyczuć w Chanel No 5… Przyjrzyjmy się mu z bliska.

Piżmo ma zapach mocny, ciężki, ciepły, słodkawy, przytłaczający, zmysłowy i nieco mdlący. Było ono składnikiem perfum wielu koronowanych głów, między innymi królowej Elżbiety I, Wiktorii, Marii Antoniny, Józefiny – ukochanej żony Napoleona. W wersji naturalnej jest substancją droższą od złota. Nic zresztą dziwnego – bardzo trudno pozyskać większą jego ilość.

Rozmaryn to roślina obecna od wieków w naszej kulturze – jest symbolem miłości i wierności. W starożytnej Grecji łączono go z boginią Afrodytą, która wyłoniła się z piany morskiej. Łacińska nazwa tego ziela brzmi rosmarinus, a ros marinus oznacza ‘morską rosę’.

Pamiętam taki mit – nimfa Dafne, niechętna zalotom Apollina, modli się o przemienienie jej w drzewo laurowe. W pewnym sensie to dość złośliwe posunięcie, bo to właśnie wawrzyn był rośliną poświęconą kochliwemu bóstwu. Więc z jednej strony mamy drzewo jako symbol niespełnionej miłości i dziewictwa, a z drugiej – wieniec i liście laurowe oznaczające nagrodę…

Menu