Date archive: Listopad 2016

Olej z pachnotki wykorzystywanej w kuchni i kosmetyce pozyskiwany jest w trakcie prażenia i tłoczenia nasion Perilla frutescens. Co ciekawe – olej pozyskuje się również z liści pachnotki, lecz ma on zupełnie inny skład niż typowy olej perilla.

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) to pospolite, jednoroczne zioło, rosnące w ogrodach lub w stanie dzikim w Azji (Japonia, Chiny, Indochiny, Wietnam, Korea). Obecnie uprawiane jest również na innych kontynentach (np. w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych czy Austrii). To osiągająca niewiele ponad pół metra roślina o liściach przypominających pokrzywę i białych, niepozornych kwiatkach. Spotyka się również odmiany…

Menu