Date archive: Maj 2015

Na długo przed powstaniem Imperium Inków plemiona zamieszkujące tereny obecnego Peru zwróciły uwagę na niepozorne, dwumetrowe pnącze, którego nasiona zebrane były w podobnej do gwiazdki osłonce. Orzeszki te okazały się nie tylko jadalne, ale również bardzo pożywne i sycące. W ten sposób odkryto roślinę, która obecnie w atlasach botanicznych figuruje pod nazwą Plukenetia Volubilis, inaczej…

Czytając skład kosmetyków możemy napotkać określenie Sclerocarya Birrea Seed Oil lub Marula Seed Oil. Warto przyjrzeć się z bliska temu specyfikowi. Olej z maruli dostał się do nas z Afryki. Tam znany i ceniony jest od setek lat i wykorzystywany w kuchni oraz kosmetyce.

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) to roślina, która wyewoluowała w Azji i na wschodnich terenach Europy. Już wieki temu zainteresowała człowieka swym mocnym, pięknym zapachem i właściwościami leczniczymi. Szybko więc włączono ją do roślin uprawianych w ogrodach i doniczkach oraz rozpowszechniono w wielu zakątkach świata. Jest to roślina niewymagająca, światłolubna, jednoroczna (ale bez trudu rozsiewa się…

Menu