Jagody jałowca mają bogatą historię tradycyjnych zastosowań. W świecie kulinarnym cenione za piękny aromat, wykorzystywane są przede wszystkim do produkcji ginu, jałowcówki lub jako przyprawa do dań z dziczyzny, poprawiająca trawienie. Olejek jałowcowy bogaty w α-pinen, sabinen, β-pinen, micren, limonen, terpinen-4-ol, znany jest ze swojej zdolności do wspomagania detoksykacji, uważa się również go środek dezynfekujący i usuwający wodę z organizmu. Łagodzi infekcje układu moczowego, działa bakteriobójczo na drobnoustroje pojawiające się przy schorzeniu nerek. Olejek jałowcowy polecany jest również osobom z problemami skórnymi, np. z trądzikiem młodzieńczym czy z rozstępami. Najlepszą jakość olejku jałowcowego uzyskuje się z szyszkojagód. Destylowany z gałązek wykazuje znacznie mniej właściwości terapeutycznych. Najlepszy surowiec roślinny do destylacji pochodzi z obszarów ciepłych i suchych.
Opinie
Usuń FiltryNa razie nie ma opinii o produkcie.