Koszyk 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Naturalne Kosmetyki
Return to Previous Page
absolut rożany z róży damasceńskiej florihana
Click to enlarge

Absolut różany z kwiatów Rose Damascena - FLORIHANA

Absolut różany z róży damasceńskiej o przepięknym kwiatowym, intensywnym zapachu, przyjmowany jest za wzorzec zapachu różanego. Słodki, z kwiatowymi nutami głowy używany do luksusowych perfum. Stosuje się go w kosmetykach do cery wrażliwej, kremach do skóry naczyniowej i preparatach przeciwstarzeniowych.
Kod Produktu: FLJ131

Dostępność: W magazynie

117,00 zł

* wymagane pola

117,00 zł

Właściwości i zastosowanie :

Absolut różany ROSE DAMASCENA 100% Naturalny

Absolut pozyskiwany z płatków różanych Róży damasceńskiej) (R. damascena), uprawianej w Bułgarii, Turcji, Iranie, Rosji, Chinach i Indiach. Absolut różany, podobnie jak inne absoluty, stanowi podstawowy produkt stosowany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym do otrzymywania wytwornych perfum oraz innych wyrobów kosmetycznych.

Przy opracowywaniu własnych kompozycji perfumeryjnych dobrze go łączyć z olejkiem: jaśminowym, ylang-ylang, fiołkowym, neroli, bzem.

Różnice między olejkami eterycznymi, a absolutem.

Absoluty w odróżnieniu do olejków eterycznych pozyskiwane są metodą ekstrakcji rozpuszczalnikiem. Niektóre delikatne związki zapachowe w kwiatach np. róży, jaśminu, fiołka, mimozy. poddane destylacji wodą lub przegrzaną parą wodną - rozkładają się pod wpływem temperatury wrzenia wody i nie dają się z nich uwolnić. W tym przypadku metoda destylacji działa destruktywnie na skład i zapach olejku eterycznego. Ze względu na zastosowanie niskich temperatur w procesie przetwarzania, absolut wierniej odwzorowuje zapach niż olejek eteryczny. Absoluty są rzadko używane w aromaterapii ze względu na wysoką cenę i możliwość obecność resztek rozpuszczalników, np. alkoholu etylowego.

Kilka słów o procesie tworzenia absolutu różanego.

Najlepsze absoluty różane powstają ze świeżo zerwanych kwiatów, jak najbliżej plantacji czy stanowiska naturalnego.Ekstrahuje się lotnym rozpuszczalnikiem. Po odparowaniu rozpuszczalnika otrzymuje się ekstrakt zwany konkretem różanym. Jednak w zasadniczym procencie konkret traktowany jest jako produkt przejściowy służący do wytwarzania absolutu. W kolejnym procesie resztki organicznego rozpuszczalnika są usuwane i powstaje 100% czysty absolut czyli absolutny olejek eteryczny z róży damasceńskiej. Taka ekstrakcja umożliwia pełne wydobycie wszystkich odżywczych związków oraz pełnej gamy zapachu miodowo- różanego.

Środki Ostrożności: Nie stosuj nierozcieńczonych olejków bezpośrednio na skórę. Niektóre olejki nie powinny być łączone z lekami. Trzymać z dala od dzieci, nie należy stosować w okresie ciąży i u dzieci poniżej 8 lat. Wyżej wymienione właściwości i sposoby użycia pochodzą z książkowych opracowań o aromaterapii. Zostały zamieszczone w celach informacyjnych i nie stanowią w żaden sposób porad i zaleceń medycznych wydawanych przez lekarza. Przy stosowaniu olejków eterycznych w celach leczniczych należy skonsultować się z lekarzem, który jest uprawniony do zapewnienia najbardziej odpowiedniego leczenia terapeutycznego.

Producent: Florihana (Francja)
Opakowanie: Buteleczka z kroplomierzem w metalowym pojemniku ochronnym. >

Napisz własną opinię

Informacje dodatkowe

Pochodzenie Turcja
Baza Wiedzy
część roślinyCzęść rośliny
płatki kwiatów różanych
metoda uprawyMetoda uprawy
uprawna
metoda ekstrakcjiEkstrakcja
rozpuszczalnikiem
chromatografChromatograf
FLJ131 M090217TR

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

Kopiowanie, przetwarzanie, powielanie w całości lub w części treści opisów, zdjęć oraz wszelkich elementów graficznych a także przekazywanie, przesyłanie czy też umieszczanie na innych stronach www. elementów niniejszej strony internetowej, bez zgody jej właściciela i autora jest zabronione. Wszelkie naruszenia stanowią czyny niedozwolone i będą ścigane na drodze postępowania karnego oraz cywilnego, zgodnie z art. 267 Kodeksu karnego, art. 24 i 25 Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz art. 116 i nast. Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych